BJB Šumperk

Текст проповіді

Я прочитаю один короткий вірш, ви, напевно, чули його раніше.

Филип'янам 1:21

Бо для мене життя - Христос, а смерть - надбання.

Здебільшого ми зосереджуємося на кінці - померти - це перемога. Це дуже сильне твердження, сповнене надії на це життя і на наступне. Але, можливо, ще більш потужною є перша частина вірша, яку іноді трохи не помічають - для мене жити - це Христос. Тому що саме ця перша частина речення надає сенс кінцівці вірша. Якщо життя для нас не є Христос, то смерть не може бути здобутком.

Давайте подивимося на ці небезпечні слова в Матвія 7:21:

Не кожен, хто озивається до Мене: Господи, Господи, увійде в Царство Небесне, але той, хто чинить волю Отця Мого Небесного. Багато хто скаже Мені того дня: "Господи, Господи, чи не Твоїм іменем ми пророкували, і Твоїм іменем виганяли бісів, і Твоїм іменем чинили великі діла? Відійдіть від мене, працівники беззаконня".

Що лежить в основі цього застереження. У першому вірші йдеться не про те, щоб ляскати губами "Господи, Господи", а про те, щоб виконувати волю Отця. Але потім він відкидає тих, хто пророкує, виганяє демонів і робить багато великих справ.

Збиває з пантелику те, що спочатку здається, ніби ті, хто не просто говорять, але й роблять те, чого хоче Бог, потраплять до раю. Але одразу після цього Ісус відкидає тих, хто робить сильні речі.

Тому що виконувати Божу волю - це не означає щось робити - це не пророкувати, не виганяти бісів і не творити чудеса. Божа воля - це насамперед любити Бога всім своїм серцем, всім своїм розумом, всією своєю душею і всією своєю силою. А це означає любити Ісуса.

Що підтверджується твердженням "я ніколи не знав тебе" - або у нас ніколи не було стосунків. Ці люди не любили Ісуса. Життя не було для них Христом.

Отже, навіть це застереження з вуст Ісуса означає те саме, що говорить Павло: "Якщо Христос для мене живий... то смерть може бути для мене здобутком". Це досить серйозна річ, щоб подумати про це.

Тож подумайте про себе. Чи справедливе це твердження для вас? Тому що це критично важливо. Чи для тебе життя - це Христос? Чи є ваше життя Христом?

Так, вірно? Важко сказати? Я спробую поставити одне запитання, яке може багато про нас розповісти.

Чи чекаєш ти на прихід Ісуса? Хочеш, щоб Він вже прийшов? Ти з нетерпінням чекаєш на нього?

Євреїв 9:27-28

І як призначено людям один раз померти, а по тому суд, так і Христос, будучи один раз принесений на поталу за гріхи багатьох, з'явиться вдруге без гріха, щоб спасти тих, хто шукає Його.

Тут багато глибоких думок, але я хочу зосередитися на висновку - Ісус прийде, щоб спасти тих, хто Його чекає. Аналіз грецького слова "очікувати" показує, що тут мається на увазі не просто якось нудно чекати і нічого не робити, а чекати з надією, дивитися вперед.

Як ви ставитеся до приходу Ісуса - з радісним очікуванням, чи ви ще не хочете, щоб Він прийшов?

Якщо ти хочеш, щоб Ісус застряг у якійсь космічній колонці ще на деякий час і не прийшов одразу, дуже важливо запитати себе, чому? Чому ти не хочеш, щоб Ісус прийшов якомога швидше?

Я можу назвати 3 причини

  1. Я боюся втратити те, що маю зараз. Життя, яке я веду.
  2. Я відчуваю, що поки що мало зробив для Бога, що мені потрібно більше працювати, перш ніж все закінчиться тут, щоб мені не було так соромно за своє життя.
  3. Навколо мене все ще занадто багато людей, які не знають Бога і прямують до пекла. Це не може закінчитися зараз.

Якщо ви номер один, у вас може виникнути велика проблема, тому що здається, що речі цього світу важливіші для вас, ніж Христос, а Ісус - це лише запасний план, друга рейка. Це ідолопоклонство. Ви можете час від часу вигукувати "Господи, Господи", але ми вже говорили, що це марно. Справжнє питання полягає в тому, чи маєте ви живі стосунки з Ісусом. Чи перебуваєте ви в Христі, і чи Він є вашим життям. Бо якщо ви любите більше речей цього світу, то не схоже, що Христос для вас - це все.

Якщо це вас засуджує, то ще є надія на покаяння. Але не просто зізнатися в чомусь і рухатися далі. Я вірю, що Ісус очікує, що ви віддасте Йому себе, все своє життя.

Йоіла 2:12-1

Та й тепер слово Господнє таке: Поверніться до Мене всім серцем вашим, постом, плачем та жалобою. Розірвіть серця ваші, а не одежу вашу, і наверніться до Господа, Бога вашого, бо Він милосердний і довготерпеливий, повільний на гнів, багатий на милосердя, що милує зло.

Хоча ці слова були сказані Ізраїлю в епоху Старого Завіту, я вірю, що вони стосуються і нас сьогодні. Бог все той же. Поверніться до Бога всім серцем.

Інший випадок, коли ми не хочемо, щоб Ісус прийшов, тому що нам здається, що ми повинні зробити більше, перш ніж все закінчиться. Що ми прожили грішне і жахливе життя і боїмося стати перед Богом. Ми хочемо зробити більше, щоб бути більш задоволеними собою і менше соромитися.

Я належу до цієї категорії.

І це дуже людське і викривлене мислення. Ми не спасаємося нашими ділами. Ми не маємо стосунків з Ісусом, заснованих на тому, хто ми є. Це все виключно по Його благодаті, на основі Його діл.

Таке ставлення свідчить про те, що ми більше переймаємося тим, наскільки добре ми виглядаємо, ніж тим, як ми прагнемо до Ісуса. Це більше про нас, ніж про Нього.

Давайте знову повернемося до Євангелія від Матвія 7. Люди, про яких ми там читаємо, здаються дуже задоволеними життям, яке вони прожили. Вони так багато встигли зробити перед смертю. Хіба ми не пророкували і не робили багато великих справ в ім'я Твоє? Вони очікували, що Ісус буде вражений і отримає велику честь. Натомість Він відкинув їх. У цьому полягає небезпека цієї категорії. Вони думають лише про себе. Ми хочемо пишатися собою. Ми хочемо вражати своїм вражаючим життям, замість того, щоб дозволити Христу бути нашим життям.

Якщо ви, як і я, страждаєте від цих тенденцій і думок, ви повинні постійно нагадувати собі про істини Божого Слова. Про те, що спасіння є виключно Божою благодаттю. Воно не від нас самих. Зовсім ні. Ми не можемо нічого заслужити і не можемо вразити Бога. А якщо ми намагаємося, то це походить від нашої гріховної природи, від нашої гордості. Якщо ми чогось прагнемо, то тільки тому, що любимо Христа і тому, що Він є нашим життям.

Третя категорія, що ми не хочемо, щоб Він прийшов через людей, які ще не увірували, є єдино біблійною. Але, можливо, трохи помилкова. У Біблії є лише одна відповідь на те, чому Ісус все ще не прийшов через 2 000 років. Це 2. Петра 3:9

Господь не відкладає виконання Своєї обітниці, як дехто думає, але милосердний до вас, не бажаючи, щоб хтось загинув, але бажаючи, щоб усі прийшли до покаяння.

Те, що Господь ще не прийшов, є благодаттю для того, щоб якомога більше людей прийшли до покаяння. Тому, якщо ви не хочете, щоб Ісус прийшов з тієї ж причини, ваша мотивація правильна, але в той же час ви, можливо, трохи не в темі. Я вірю, що у Бога все досконало сплановано, коли Він прийде. Ми повинні довіряти Йому в цьому. Якщо ми стурбовані цим питанням, це означає, що ми розуміємо краще за Бога, коли Ісус має прийти. Ніби наша турбота про невіруючих є більшою, ніж Божа.

Спробую проілюструвати це на прикладі нас з Хелен. Єдиний страх Хелен - це те, що я залишу ванну увімкненою і затоплю будинок. Коли я вмикаю ванну, вона нервується. Вона не довіряє мені, що я зупиню воду в потрібний момент. Не вірить, що я знаю, що роблю.

Це дуже схоже. Довірмося Богові, що Він знає, що робить, і що Він прийде і зупинить воду в потрібний момент. Замість того, щоб боятися її і позбавляти нас радісної перспективи зустрічі з Господом.

Мотивація в цьому хороша. Як і Господь, ми хочемо, щоб усі покаялися. Тому в час, що залишився, ми повинні робити все можливе, щоб свідчити про Ісуса і молитися за інших, щоб вони прийшли до покаяння.

Мені здається, що ми не дуже хочемо робити щось для того, щоб інші покаялися, і в той же час не хочемо, щоб Ісус прийшов через це. Так не повинно бути.

Це були б три причини, чому люди не хочуть, щоб Ісус прийшов найближчим часом. Емоційно мені здається, що не так багато християн шукають Ісуса. Я стурбований тим, що це говорить про нас.

Можливо, є й інші причини, чому люди не хочуть, щоб Ісус прийшов, але якими б вони не були, я думаю, що вони завжди так чи інакше вказуватимуть на одне й те саме - Живий для нас - це не Христос. Звісно, не в тому сенсі, на який вказував апостол Павло.

Павло був повністю поглинений Ісусом. Коли він каже, що життя для нього - це Христос, я вірю йому. А кому ви вірите сьогодні, хто з нас, коли він каже, що повністю поглинений Ісусом? Що життя для нього - це Христос?  

Павло є чудовим прикладом зрілого християнина, для якого Ісус - це все. Саме тому він закликає нас слідувати за ним, як він слідує за Христом. І ми разом бачили протягом всієї книги Діянь Апостолів, що його життя було Христом.

Коли ви читаєте листи Павла в Новому Завіті, він весь час говорить про Ісуса. Він веде до Ісуса. Він заохочує інших зробити Ісуса всім для себе.

І одне з найпоширеніших понять, про яке говорить Павло, - це те, що означає бути у Христі. Павло хоче, щоб його читачі зрозуміли це. І саме тому я теж хочу поговорити про це зараз, тому що перебування у Христі безпосередньо пов'язане з тим, щоб жити Христом для нас.

Один проповідник, Влад Савчук, під час проповіді зробив цікаву річ. Біблія лише в 3 місцях говорить, що ми є християнами, і то невіруючі люди. Світський світ почав називати християн християнами... це означає послідовники Христа. 3 рази в Біблії. На противагу цьому, в Біблії близько 80 разів говориться про те, що ми в Христі.

Тому, якщо ви хочете біблійно визначити себе і свою віру, сказати, що я християнин - це слабко, дуже неадекватно в порівнянні з тим, щоб сказати, що я в Христі.

Коли Павло звертається до филип'ян, він каже в першому вірші: "до всіх святих у Христі". Не до християн. І взагалі у всіх посланнях, листах він робить на цьому великий акцент.

Колосянам 1:28

Котрого ми проповідуємо, наставляючи всіх і навчаючи всіх усякої мудрости, щоб кожну людину представити досконалою в Христі.

Рим 8:1

Отже, немає тепер ніякого осуду для тих, хто в Христі Ісусі.

Ефесянам 2:10a

Бо ми - Його творіння, створені у Христі...

Колосянам 3:11

Тоді вже немає грека та юдея, обрізання та необрізання, варвара та скіфа, раба та вільного, але все і в усьому Христос.

Надзвичайно важливе поняття, яке лежить в основі нашої віри. Але чи розумієте ви його? Чи могли б ви пояснити це іншим? Що найважливіше у вашій вірі - це те, що ви маєте неймовірну благодать бути у Христі?

Я пам'ятаю проповідь Тома Колмана на молодіжній конференції в Брно. Минулого року, мабуть? Або позаторік. Він говорив про те, що учень повинен бути У Христі, з Христом, бути як Христос і жити для Христа. І мені здалося, що "у Христі" - це найменш зрозуміле з 4-х понять.

Жити з Христом - це зрозуміло - усвідомлювати, що Він зі мною. Проводити з ним час, розмовляти з ним у молитві. Як Христос - зрозуміло - зростати в Його подобу, хотіти бути схожим на Нього. Для Христа - ясно, жити, щоб принести Йому славу. Орієнтуватися на нього у всьому.  

Але "Жити у Христі". Можливо, я просто повільний, але мені це не здалося таким чітким і відчутним. І все ж я думаю, що це найважливіший з цих 4 пунктів. Можна сперечатися про це, але я думаю, що всі ці пункти випливають з перебування у Христі. Тільки тоді, коли ми в Христі, Христос з нами, тільки тоді, коли ми в Ньому і Він з нами, ми можемо перетворитися на Його подобу, і тільки тоді, коли ми починаємо уподібнюватися до Нього, це приносить Йому славу.

Як тоді чітко зрозуміти, що означає бути у Христі. Це означає, що ми стали одним цілим. Мабуть, найкраще для цього можна використати образ шлюбу. Недарма образ шлюбу використовується в Біблії для позначення стосунків між Христом і Церквою.

До Ефесян 5:31-32

Тому покине чоловік свого батька й матір, і пристане до своєї жінки, і будуть вони одним тілом".

Павло хоче, щоб ми розуміли наші стосунки з Христом як єдність, подібну до шлюбу. У шлюбі двоє з'єднуються як одне ціле. Ми маємо справу з усім разом, як одне ціле. З Ісусом так само. Як тільки ми об'єднані з Ним в одне ціле, тому що ми в Христі, ми більше не приймаємо рішення на основі наших власних бажань, але на основі того, чого хоче Ісус, і що найбільше прославить Його. Він все зробив для нас. На хресті, коли він помер за нас. І не тільки це Ефесянам 1:3:

Благословенний Бог і Отець Господа нашого Ісуса Христа, що благословив нас усяким духовним благословенням на небесах у Христі.

У Христі ми маємо всі духовні благословення.

Нехай ця думка дозріє, Ісус поклав за нас своє життя і благословив нас усіма духовними благами. Всіма благами. Так само і ми тепер повинні робити все для Нього і Його слави. Ісус більше нічого не може зробити для нас.

Ілюстрація шлюбу говорить, що двоє стають одним цілим, однією плоттю. І що цікаво, одна плоть також є дуже поширеною ілюстрацією стосунків між церквою та Ісусом. Зазвичай ми використовуємо цю ілюстрацію, щоб підкреслити єдність у церкві, де кожен має свою роль - ми всі є членами одного тіла. Але не забуваймо, що найважливішим у цьому тілі є Христос, який є головою. Або ми з ним - одне тіло, де він править і вирішує. Єдність.

Символом цього зв'язку і перебування у Христі є власне хрещення. У хрещенні ви вмираєте для себе, наша гріховна природа вмирає, і Христос тепер живе у вас як ваше нове життя, роблячи вас новим творінням. Хрещення - це символ з'єднання з Христом і початок нового життя у Христі.

Галатам 2:20

Вже не я живу, а Христос живе в мені. Життя, яке я тепер живу у плоті, я живу у вірі в Сина Божого, який полюбив мене і віддав себе за мене.

Теорія пана Влада полягає в тому, що концепція перебування у Христі зачепила Павла з першого моменту його навернення, коли він зустрівся з Ісусом. Дії 9:4 - перші слова, які Ісус сказав Савлу:

Соуле, Соуле, чому ти переслідуєш мене?

Ісус не каже, чому ви переслідуєте християн. Чому ви переслідуєте моїх учнів. Він каже, чому ви переслідуєте Мене! І це ще більше посилюється в контексті того, що перший вірш цього розділу починається зі згадки про те, що Савл хотів убити учнів. Тут є чіткий контраст, що Павло хоче вбивати християн, але Ісус каже, чому ви переслідуєте Мене! Він дає зрозуміти, що переслідувати християн означає переслідувати Його одного.

Найперші слова Ісуса, звернені до Павла, показують, що Ісус і його учні - це одне ціле. Абсолютно вирішальна річ, на якій базується наше спасіння і наша ідентичність. Ось чому Павло так багато підкреслює це скрізь, де він пише. Він вчить кожного бути у Христі. Не діяти певним чином, не триматися чогось, а насамперед бути у Христі!!! Яких правил ти дотримуєшся, якому стандарту відповідаєш, як поводишся - це не має значення. Єдине, що дійсно може тебе змінити і спасти, - це те, що ти перебуваєш у Христі. Я живу вже не своїм життям, а Христос у мені.

Колосянам 3:3-4

Бо ви вмерли, і життя ваше заховане з Христом у Бозі. А коли з'явиться Христос, ваше життя, тоді й ви з'явитесь з Ним у славі.

Христос - це наше життя. І це повертає нас до початку Послання до Филип'ян 1:21 "Бо для мене життя - це Христос".

Ви розумієте цей дивовижний зв'язок з Христом? Що Він не просто Бог, який спостерігає і чекає, але Він і ми - одне ціле. Життя, яким ми живемо зараз, є Його життям, чи не так?

Чи ваші бажання, пріоритети, амбіції... все ваше серце і життя - у Христі? Чи підкоряєшся ти Ісусу? Чого Ти хочеш, Господи? Чи я живу Твоїм життям, як я можу використати його для Твоєї слави? Яка Твоя воля?

У мене вдома є книга проповідника на ім'я Джон Пайпер "Як не змарнувати своє життя". І в одному з інтерв'ю, не інтерв'ю, а Пайпер відповідав на запитання, і хтось запитав його, чи не варто було б, виходячи з цих самих віршів, назвати його книгу "Як не змарнувати життя Христа", і Пайпер відповів, що він абсолютно правий. Наше життя - це Христос.

Я хочу, щоб ви зрозуміли цю базову реальність. Апостол Павло хоче, щоб ви це зрозуміли. Ісус хоче, щоб ви це зрозуміли. Мати ярлик християнина недостатньо, ви повинні бути у Христі. Бути в союзі з Христом.

Якщо ти не в Христі, Ісус не знає тебе, і смерть не є для тебе здобутком.

Якщо Ісус не є нашим життям, ми не маємо життя.

Якщо Ісус не є для нас усім, ми не маємо нічого.

Я хочу, щоб це був заклик відновити свою ревність до Нього, бути з Ним і не витрачати дари, які Він дає, на свій егоцентризм.

Я хочу, щоб ми знову відкрили свої серця і пішли за Ним у покаянні. Йшли до Нього цілковито і йшли, щоб Його цілковито прийняти. Його жертва була настільки великою і досконалою, що покриє будь-який гріх, не бійтеся цього.

Я хочу, щоб ми з нетерпінням чекали зустрічі з ним щодня.

Я хочу, щоб ми з нетерпінням чекали його приїзду.

І справа не тільки в тому, що я цього хочу. Поставтеся до цих слів серйозно, адже вони багато говорять про нас.

Але навіть коли нам це не вдається, Ісус постійно кличе: "Прийди до мене". Він приведе нас до фінішу. Я не хочу сьогодні нікого доводити до відчаю і безнадії. Навпаки, я хочу, щоб ми прокинулися і наблизилися до Ісуса якомога ближче і захоплювалися Ним, бо Він є все і всі.